Zelenina a ovoce

06. 02. 2019 | Vložil: Jídelna

zao

Zelenina a ovoce jsou skupiny potravin, na jejichž prospěšnosti se shodují snad všichni odborníci z celého světa. A právě tato skupina je v jídelníčku našich dětí ta nejproblematičtější. V našich zemích není běžné trpět nedostatkem bílkovin, tuků anebo obilovin, ale nejčastěji nemáme na talířích dostatek zeleniny.
Zelenina a ovoce jsou nezastupitelnými potravinami a jsou výborným zdrojem důležitých živin, minerálů a vitamínů, především vitamínu C, provitamínu A, kyseliny listové a vlákniny. Neobsahují cholesterol, mají minimum saturovaných tuků, sodíku a chlóru. Jelikož je v ovoci dost cukrů, odborníci doporučují denně sníst cca jednu porci (což odpovídá velikosti asi středně velikého jablka, nebo misku drobnějšího ovoce). Zeleninu bychom měli konzumovat vícekrát denně, nejlépe v syrovém, nebo jen v šetrně upraveném stavu, např. vařením v páře. Jelikož se potravinové preference formují již v časném věku, v naší mateřské škole dostávají děti během dopoledne do tříd nabídku čerstvého ovoce a zeleniny. Samy si pak mohou vzít a ochutnat. Těmito kroky v nich rozvíjíme samostatnost v obsluze a zdravý životní styl. Čerstvou zeleninu a ovoce kupujeme průběžně, uchováváme ji v uzavřených obalech v chladu a před podávání dětem vždy kontrolujeme její stav.
Různé druhy zeleniny a ovoce se svým obsahem jednotlivých živin liší, proto je pro optimální výživu žádoucí a potřebné podávání co největšího počtu různých druhů. Při nákupu využíváme zejména sezónní nabídku, která odpovídá růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme více zeleniny, dle nabídky na trhu a děti tak mají každý den možnost ochutnat z této pestré nabídky dle vlastního výběru.

Co když děti ovoce a zeleninu jíst nechtějí? Děti se často učí pozorováním svých rodičů a sourozenců, kteří by jim proto měli být dobrým příkladem i ve stravování. Chování starších členů rodiny určitě ovlivňuje i to, jak dítě reaguje na ovoce a zeleninu. Když např. doma připravíme salát, naservírujeme si pěknou porci a řekneme dítěti, že nám moc chutná, potom i dítě bude jíst salát s chutí. Můžeme také přidat ovoce do jeho oblíbeného jídla, např. nakrájené banány do jogurtu, borůvky na cereálie, z jahod a mléka umixovat koktejl, do obloženého sendviče přidat list salátu a kolečko rajčete. Konzumace ovoce i zeleniny se také může stát pro děti hrou i zábavou, když k některým druhům ovoce a zeleniny připojíme básničku, např:
„Slunce líbá jablíčka, na tváře a na líčka. Když jsou pěkně červená, chtějí být hned snědená.“ Nebo:
„Kdo má chytrou hlavičku, denně chroustá mrkvičku. Je to zdravé pro oči, s rýmou taky zatočí.“



Veselá barevnost v našem ovocno-zeleninovém baru děti v mateřské škole přímo vybízí k ochutnání:

Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce
1







Podle jakého kritéria vybíráte mateřskou školu?

Podle místa bydliště. 2598 41%
Podle jejího zaměření. 1871 30%
Podle jiného kritéria. 1795 29%

Kontakty

Mateřská škola Chomutov
příspěvková organizace
Jiráskova 4335
430 03 Chomutov

Ekonomické oddělení:
tel.: 474 621 120

Ekonom: Ing. Jitka Svobodová

Příjem a evidence dětí:
Emílie Šálková

Účetní: Petra Vrbová
Mzdová účetní: Jitka Šmakalová

Personalistka: Danuše Kalousová
tel.: 474 332 314

Správce IT: Tomáš Polák
mob.: 702 224 139

e-mail: reditelstvi@mschomutov.cz
telefon: 474 621 120

Identifikátor právnické osoby:
666 000 49
IČO: 727 44 260
IZO: 166 000 418

ID datové schránky: 3tbvxbf

Zřizovací listina: účinná od 1. 1. 2014
tj. po změně vyplývající z usnesení ZM č.151/13 z 25. 11. 2013 a dodatky
Zařazení do rejstříku škol: č. j: 3119/SMT/2010/5 změna názvu školy č. j.:2421/SMT/2013/3

Zřizovatel školy:
Statutární město Chomutov
Sídlo zřizovatele: Zborovská 4602
43028 Chomutov
Vedoucí odboru školství: Ing.Martina Kalová

Ředitelka

Bc. Eliška Smetanová
Tel.: 474 621 120

Rychlá navigace


© 2009-2024 Mateřská škola Chomutov p.o. | webdesign sixta

Jsme partnerem Statutárního města Chomutov v projektu výstavby nového Sportovně a kulturně společenského areálu financovaného z Integrovaného plánu rozvoje města Chomutova s názvem „Areál bývalých kasáren a přilehlého okolí“, který je realizován za finanční spoluúčasti Evropské Unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a České republiky.

Významní sponzoři
Zavřít