Zdravé dochucování

11. 04. 2019 | Vložil: Jídelna

Jaké připravovat pokrmy našim nejmenším a jak je zdravě dochucovat? Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví, zatěžuje především ledviny a oběhový systém a zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku. Dnes máme kromě solení spoustu různých – a mnohdy i zdravějších variant, i když bez soli se samozřejmě neobejdeme. Sůl je životně důležitá, ale rozhodně bychom neměli překračovat doporučené množství 5 g za den (pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje 5 g soli). U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší.

1Přečetli jste si někdy složení běžné soli? Téměř vždy je s přídavkem protispékavých látek a přidaných sloučenin jódu. Lze ale pořídit přírodní soli, obohacené přírodními minerálními látkami. Za vyzkoušení stojí např. růžová Himalájská sůl, která se těží v jednom z nejstarších přírodních zdrojů na zemi, jižně od Himaláje. Je tradičně ručně těžena, omývána a sušena na slunci. Na stolní sůl se používá jen ta nejlepší kvalita, cca 10% vytěžené soli. Tento přírodní pokrm je bohatý na esenciální minerální látky a stopové prvky v takové podobě, která je velmi snadno vstřebatelná lidskými buňkami. Sůl bychom měli přidávat až na konci vaření, aby se zachovaly prospěšné látky. Vybírat můžete z varianty jemně mleté nebo z hrubých krystalek.

2Výborný pomocník v kuchyni, který ochutí a zvýrazní chuť Vašeho jídla, je Lahůdkové droždí. Sušené vločky jsou deaktivované kvasnice, které nezajišťují kynutí, ale používají se jako dochucovadlo. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán.
Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkovinu, dále vitamíny skupiny B (včetně B12) a celou řadu stopových prvků. A tipy na použití? Výborně ochutí pomazánky, dipy, zesílí chuť polévky nebo omáčky, můžeme sypat místo sýru na rizota, těstoviny, saláty, zvýrazní chuť karbanátků, sekané, je vhodné ho přidat do luštěninových a zeleninových jídel. Přidáváme vždy ke konci vaření jednu až dvě lžíce.



3
Kurkuma neboli indický šafrán je jedno z úžasných a nejzdravějších koření, v Indii a dalších částech Asie se s ní však také léčí. Má vynikající protizánětlivé účinky, působí antioxidačně, podporuje mozkové kognitivní funkce a používá se dokonce i jako lék proti rakovině.
Kurkuma je jednou z hlavních složek kari koření. Přidává se také do potravin pod označením E 100 – (Kurkumin), nejčastěji jako barvivo - např. do těstovin, hořčice, sýrů, pomazánek, atd. Zvyšuje též trvanlivost potravin.
Kurkuma je známá svou specifickou vůní a sladko-pikantní chutí. Můžete s ní okořenit polévky, omáčky, saláty, pomazánky, marinády, luštěniny, dušená či pečená masa. Rozsvítí a oživí dokonce i moučníky a pudinky. Obarvit a dochutit s ní můžete míchaná vajíčka, šťouchané brambory, nebo rýži.
Dávkování pro dospělého se doporučuje cca čtvrt lžičky denně. Pro získání intenzivnějšího aroma se před přidáním ostatních přísad doporučuje zahřát koření v rostlinném oleji nebo másle a kvůli lepší vstřebatelnosti v trávicím systému je vhodné kurkumu konzumovat s černým pepřem.

4A na závěr něco pro labužníky: zpestřit a ochutit pokrmy můžeme Sójovými omáčkami – ovšem není sójová omáčka jako sójová omáčka. Běžná „sójovka“ nemá s prospěšnými fermentovanými omáčkami nic společného – je to většinou koktejl spíše škodlivých látek. Tradiční přírodní sójová omáčka je vyrobena fermentací, při které se štěpí bílkoviny, sacharidy a tuky, vzniká tak vitamín B12 a další látky, které obsahuje pouze maso. Fermentace probíhá pomalu a trvá několik měsíců. Přírodní sójová omáčka neobsahuje žádné konzervační látky ani přidané glutamáty. Má jemnou a vyváženou chuť a je bohatá na enzymy a probiotické látky. Z tohoto důvodu se přidává až do hotového pokrmu, aby neztratila svoje cenné vlastnosti. Zároveň ponižujeme, nebo zcela vynecháme, sůl!
5Nejznámější FERMENTOVANÉ sójové omáčky jsou:
Sójová omáčka JOHNSEN SHOYU (šoju) se svou slano-nasládlou jemnou chutí je vhodná jako univerzální delikátní koření (vyrábí se ze sóji, pšenice a fermentačního činidla).
Sójová omáčka TAMARI, která ve srovnání se shoyu má tmavší barvu, podstatně výraznější chuť, obsahuje také více minerálů a stopových prvků a je vhodná i pro bezlepkové pokrmy (je vyráběna pouze ze sóji).
Sójová omáčka KIKKOMAN (vyráběna ze sójových bobů a pšenice), fermentace trvá několik měsíců, než se vyvine bohatá, ale mírná chuť typická pro tuto sójovou omáčku.
Sójové omáčky naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a finálního dochucení. Můžeme je přidávat také do polévek, luštěninových pokrmů, rizot a asijské kuchyně.



Přejeme Vám i Vašim dětem zdravé dochucování!







Podle jakého kritéria vybíráte mateřskou školu?

Podle místa bydliště. 2559 42%
Podle jejího zaměření. 1842 30%
Podle jiného kritéria. 1755 29%

Kontakty

Mateřská škola Chomutov
příspěvková organizace
Jiráskova 4335
430 03 Chomutov

Ekonomické oddělení:
tel.: 474 621 120

Ekonom: Ing. Jitka Svobodová

Příjem a evidence dětí:
Emílie Šálková

Účetní: Petra Vrbová
Mzdová účetní: Jitka Šmakalová

Personalistka: Danuše Kalousová
tel.: 474 332 314

Správce IT: Tomáš Polák
mob.: 702 224 139

e-mail: reditelstvi@mschomutov.cz
telefon: 474 621 120

Identifikátor právnické osoby:
666 000 49
IČO: 727 44 260
IZO: 166 000 418

ID datové schránky: 3tbvxbf

Zřizovací listina: účinná od 1. 1. 2014
tj. po změně vyplývající z usnesení ZM č.151/13 z 25. 11. 2013 a dodatky
Zařazení do rejstříku škol: č. j: 3119/SMT/2010/5 změna názvu školy č. j.:2421/SMT/2013/3

Zřizovatel školy:
Statutární město Chomutov
Sídlo zřizovatele: Zborovská 4602
43028 Chomutov
Vedoucí odboru školství: Ing.Martina Kalová

Ředitelka

Bc. Eliška Smetanová
Tel.: 474 621 120

Rychlá navigace


© 2009-2024 Mateřská škola Chomutov p.o. | webdesign sixta

Jsme partnerem Statutárního města Chomutov v projektu výstavby nového Sportovně a kulturně společenského areálu financovaného z Integrovaného plánu rozvoje města Chomutova s názvem „Areál bývalých kasáren a přilehlého okolí“, který je realizován za finanční spoluúčasti Evropské Unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a České republiky.

Významní sponzoři
Zavřít