Co je potravinová alergie?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o „poruchu imunity“, kdy normálně neškodné látky fungují negativně (jako alergeny) a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Imunitní systém pak reaguje tvorbou protilátek.
Proč se objeví potravinová alergie?
Všechny látky, které se dostanou do trávicího traktu, jsou podrobeny jakési „lustraci“. Látky, které jsou vyhodnoceny jako škodlivé, jsou zneškodněny. Látky, které jsou vhodné a potřebné, jsou správně využity. Někdy ale dochází k nesprávné a nepřiměřené imunitní reakci na určitou, běžně se vyskytující bílkovinu – například bílkovinu v kravském mléku, ve vaječném bílku, v obilovinách, rybách, atd.
Proč reaguje imunitní systém nepřiměřeně? Svou roli hrají genetické vlivy (pokud někdo v rodině má např. astma, pylovou alergii, ekzém), a také vlivy prostředí (znečištění, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky nebo špatné složení střevní mikroflóry).
Projevy alergické reakce:
Po požití alergizující potraviny je nástup rychlý - následuje zánětlivá reakce na sliznicích střeva a posléze rozšíření alergické reakce i na kůži a dýchací cesty (nevolnost, křeče, průjmy, svědění, kýchání, nadýmání, kopřivka, ekzém, otoky nosní sliznice, hltanu nebo hrtanu, pálení jazyka, rtů, dušnost). Reakce může výjimečně vyústit k anafylaktickému šoku, který vyžaduje okamžité podání léku.
Alergie nebo intolerance?
Mnoho lidí nazývá všechny nepříjemné reakce potravinovými alergiemi, ovšem v mnoha případech se jedná o intolerance, či averze. Je to též nepříjemná reakce, její nástup a symptomy ale trvají delší dobu a projevují se nejčastěji nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Jde ale o netoxickou reakci na konkrétní podnět – nejedná se o alergickou reakci.
Příkladem potravinové intolerance je laktózová intolerance, kdy některým osobám chybí trávicí enzym laktóza, který štěpí mléčný cukr. Výsledkem je již výše zmiňované nadýmání, bolest a průjem.
Koho se potravinová alergie nejvíce týká?
Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do 6ti let věku, odhady hovoří až o 8 % dětech. V průběhu prvního roku dítěte je nejčastější alergie na kravské mléko, vaječný bílek, obiloviny a sóju. Po prvním roce se objevuje alergie na ořechy, sýry, ryby, mák, celer, aromatické ovoce a zeleninu – ironií je, že všechny tyto potraviny považujeme za zdravé, až nezbytné. Prevencí vzniku alergií je kojení, které zlepšuje imunitní systém a může příznaky alergie zmírnit a oddálit její vznik. Pozitivní je, že potravinové alergie většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Podle místa bydliště. 38%
Podle jejího zaměření. 31%
Podle jiného kritéria. 31%
Mateřská škola Chomutov
příspěvková organizace
Jiráskova 4335
430 03 Chomutov
Ekonomické oddělení:
tel.: 474 621 120
Ekonom: Ing. Jitka Svobodová
Příjem a evidence dětí:
Emílie Šálková
Účetní: Petra Vrbová
Mzdová účetní: Jitka Šmakalová
Personalistka: Danuše Kalousová
tel.: 474 332 314
Správce IT: Tomáš Polák
mob.: 702 224 139
e-mail: reditelstvi@mschomutov.cz
telefon: 474 621 120
Identifikátor právnické osoby:
666 000 49
IČO: 727 44 260
IZO: 166 000 418
ID datové schránky: 3tbvxbf
Zřizovací listina: účinná od 1. 1. 2014
tj. po změně vyplývající z usnesení ZM č.151/13 z 25. 11. 2013 a dodatky
Zařazení do rejstříku škol: č. j: 3119/SMT/2010/5 změna názvu školy č. j.:2421/SMT/2013/3
Zřizovatel školy:
Statutární město Chomutov
Sídlo zřizovatele: Zborovská 4602
43028 Chomutov
Vedoucí odboru školství: Ing.Martina Kalová
Bc. Eliška Smetanová
Tel.: 474 621 120
© 2009-2025 Mateřská škola Chomutov p.o. | webdesign sixta
Jsme partnerem Statutárního města Chomutov v projektu výstavby nového Sportovně a kulturně společenského areálu financovaného z Integrovaného plánu rozvoje města Chomutova s názvem „Areál bývalých kasáren a přilehlého okolí“, který je realizován za finanční spoluúčasti Evropské Unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad a České republiky.